Koncert i Domkirken med Izar Melting Pot Ensemble

Dato Lørdag d. 24. oktober 2015, kl. 15:00
Odense Domkirke
50 kr.

Izar Melting Pot Ensemble består af:

Pernille Petersen, blokfløjte

Magnus Maimonide, slagtøj

Bilal Irshed, oud

Nicolas Koch Simms, drejelire

Musik på tværs af tid og kultur – en boblende smeltedigel

Izar Melting Pot Ensemble præsenterer en alternativ musikalsk historiefortælling; fra 1300tallet til idag. Izar fortæller igennem musikken om kulturelle smeltedigler i den sene middelalder/ tidlige renæssance og i samtidens globaliserede samfund og kulturer.

Izar spiller både svingende og kompleks middelalder og mellemøstlige kompositioner, blandt andet fra et cirka 600 år gammelt italiensk manuskript og fra arabiske overleveringer. Derudover spiller ensemblet melodier fra nordisk folkemusik og blander det hele med improvisationer. Ældgammel dans, swing og folkemusik mødes med moderne æstetik og improvisation.

Om programmet fortæller Pernille Petersen:

Den allertidligste instrumental musik vi har noteret i Europa er nogle komplekse melodier skriblet ned af en munk i et manuskript omkring år 1300. Det er ikke kirkemusik, det er noget han måske har hørt på gaden. Melodierne har lange fraser, er meget virtuose og er fulde af ornamenter. Når jeg har spillet disse på koncert har det altid affødt den reaktion fra det klassiske publikum, at det lød arabisk!

Den arabiske musik er bygget op på næsten samme måde – stærkt ornamenteret melodi, masser af rytme og uden det flerstemmige kontrapunkt vi kender fra senere klassisk musik. Disse fællestræk har inspireret os – ville det give mening at sætte disse middelalderværker, ingen rigtig ved hvordan skal spilles, ind i en arabisk kontekst?

Bilal Irshed er en herboende palæstinensisk oudspiller, han er uddannet i den klassiske arabiske tradition og er en virtuos på sit instrument. Han har lært os at spille og tænke musikken på arabisk. Vi har da blandet og udvekslet repertoire fra den tidlige vestlige tradition, nordisk folkemusik og arabisk musik og fundet en fælles urtone for dem alle.

Der er billeder fra middelalder-ikonografien der viser vestlige og arabiske musikere spille sammen, en arabisk oud og den vestlige lut. Vores globalisering og udveksling er slet ikke en ny tanke. Handelen i Italien og middelalderens korstoge affødte ikke blot krydsede klinger men et stærkt kulturmøde – og måske gav dette netop det skub, der satte gang i den vestlige instrumentalmusik tradition.

Med vores smeltedigel-ensemble genskaber vi et band som det muligvis kunne have set ud i 1300 tallets Italien. Arabisk oud, trommer, fløjter og drejelire bobler lystigt i sit sammenkog og duften minder os om nutidens globalisering og kulturelle udveksling mellem vesten og mellemøsten.

Ophavsret: